TOYOTA ФИНАНС

Svjetska premijera pete generacije Toyote Prius, u Europi bit će dostupan isključivo 100% Plug-in Hybrid model

  • Poznato naslijeđe protkano inovacijama rezultiralo je već petom generacijom najučinkovitijeg modela
  • U Europi će se prodavati isključivo plug-in hibridno električno vozilo kako bi se dodatno naglasila vodeća pozicija Toyote u elektrifikaciji i pokazale sve snažne točke i opcije dostupne unutar asortimana modela
  • Novi aerodinamički dizajn koji oduzima dah i veće ubrzavanje jamče oduševljenje pri vožnji
  • Svjetska premijera bila je u Japanu i na Sajmu automobila u Los Angelesu, a europska premijera slijedi 5. prosinca
  • Toyota predstavlja novo poglavlje u priči o modelu Prius, s brojnim inovacijama u području inženjeringa i upečatljivim dizajnom
     
Prius je ostavio trajan trag u Toyoti i svijetu od svoje svjetske premijere 1997. godine i ustoličio se kao autentična automobilska ikona, s posebnim naglaskom na elektrifikaciju i kao hrabar predvodnik budućih trendova. Nova generacija modela, koja će u Europi biti dostupna isključivo kao Plug-in Hybrid, ide korak dalje na tom putovanju.


Toyota predano radi na ugljičnoj neutralnosti, a hibridna tehnologija izvorno projektirana i puštena u pogon s modelom Prius nastavlja značajno doprinositi cilju postizanja nulte stope emisije. Novi Plug-in Prius još je jedan adut Toyotinog asortimana vozila višenamjenske tehnologije, što uključuje baterijsko-električne modele (BEV) i rješenja s pogonom na gorivne članke (FCEV), koji jamče značajno manju potrošnju i smanjenje ugljičnih emisija.


toyota prius


Kao pionir u području novih tehnologija, Prius je oduvijek bio inspiracija za buduće druge modele, a peta generacija nastavlja u istom duhu predstavljajući potpuno novu evoluciju s većom izlaznom snagom zahvaljujući bateriji većeg kapaciteta.Generator i dvolitreni motor pobuđuju osjetila vozača s kombiniranom snagom od 223 DIN ks (164 kW) za snažno i brzo ubrzanje. A redizajnirana šasija aerodinamički je posebno prilagođena za optimalni protok zraka i jamči izvrsnu potrošnju goriva, razinu upravljivosti i stabilnost.


Upečatljiv dizajn po kojem je Prius poznat sada je pomaknut na novu, dinamičniju razinu, a silueta više nalikuje coupé modelu i izaziva snažne emocije. Izgrađen je na novoj generaciji platforme GA-C iz Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA), koja smanjuje težinu i povećava krutost. Niže gravitacijsko središta postignuto je optimizacijom položaja baterije i spremnika goriva, što omogućuje ugodnu i smirenu vožnju.

Prostran putnički prostor savršena je kombinacija zabave i uzbuđenja, a upotrebljava novi okvir „otočne strukture” modela Prius pa je unutrašnjost pregledna i prostrana. Položaj sjedenja je niži, što stvara veći dojam sportske vožnje, a zasloni i komande optimalno su pozicionirani za jednostavnu upotrebu. 


toyota prius


Vozne performanse


Nova generacija hibridnog sustava potpuna je evolucija iskustva pri vožnji kod Plug-in modela Prius te pruža više snage i veću učinkovitost. TNGA 2,0-litreni motor snage je 148 DIN ks (111 kW), a kombinira novi prednji motor na međuosovini od 160 DIN ks (120 kW) za postizanje ukupne izlazne snage sustava od 223 DIN ks (164 kW). U odnosu na konfiguraciju aktualne generacije modela Plug-in Hybrid od 122 DIN ks (90 kW), veća snaga jamči bolji odaziv i veće ubrzanje.


S ciljem ispunjenja većine dnevnih potreba za vožnjom u EV načinu rada, doseg na struju je povećan i više od 50% je veći nego kod trenutačne generacije modela. A sve to zahvaljujući novoj litij-ionskoj bateriji od 13,6 kWh. Baterijske ćelije s energijom veće gustoće omogućuju optimalne dimenzije, što bateriju čini dovoljno kompaktnom da se ugradi ispod stražnjeg sjedala, čime se ujedno smanjuje gravitacijsko središte. Kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost, energija se može generirati opcionalno i putem solarnog panela na krovu.


toyota prius


Dizajn – vanjština


Ikonski klinasti oblik po kojem je Prius bio prepoznatljiv još od druge generacije, promijenjen je i sad su njegove linije elegantne i moderne. Elegantna i sofisticirana silueta pomno je osmišljena, pa je ukupna visina smanjena za 50 mm, vrh krova pomaknut je unatrag i gume su većeg promjera, sve do 19 inča.


Nepotrebni oblici i linije su ukinuti, a ostao je jednostavan i čist dizajn inspiriran prirodnim protokom zraka. Upečatljiv dizajn dodatno je poboljšan s 50 mm duljim međuosovinskim razmakom u odnosu na prethodnu generaciju. Ukupna duljina je pak istovremeno smanjena za 46 mm. Sa širinom većom za 22 mm od prethodnika, Prius izgleda dinamičnije, a motiv mlata sprijeda, s elegantno ugrađenim svjetlima, dodatno naglašava upečatljiv oblik modela. Stražnji kraj dodatno je naglašen trodimenzionalnim linearnim rasvjetnim elementima, koji još više naglašavaju progresivni dizajn i usmjeravaju pažnju promatrača na upečatljiv logotip Prius.


toyota prius


Dizajn – unutrašnjost


Pretežito crna unutrašnjost podijeljena je u tri zone u skladu s novom „otočnom strukturom” modela Prius: okruženje u putničkom prostoru, modul za vozača i plivajuća ploča s instrumentima.


Kako za vozača tako i za suvozača, okruženje je prostrano i izgrađeno od elegantnih, visokokvalitetnih materijala, s posebnim naglaskom na skladne dodatke koji dodatno ističu dinamičnost i nepokolebljivost modela. Modul vozača izgrađen je oko 7-inčnog TFT LCD zaslona, koji se nalazi točno na sredini vidnog polja, a koji povećava sigurnost tako što drži fokus vozača na cesti.


Novodizajnirana ploča s instrumentima prednost daje udobnosti u putničkom prostoru, čistih je linija i s jasno raspoređenim elementima koji minimalno ulaze u vidno polje vozača, pa su praktičniji i bolje izgledaju. Uključuje diskretno i niže pozicioniran središnji zaslon i tanke komande klimatizacije, a rasvjeta ploče s instrumentima povezana je s obavijestima iz sustava Toyota Safety Sense, pa kad postoje obavijesti iz sustava mijenja boju.
Zahvaljujući neočekivanim voznim performansama, ali i poboljšanoj učinkovitosti te elegantnom i dinamičnom dizajnu izvana i iznutra, nova generacija modela nastavlja inovativnu tradiciju koja je započela prije 25 godina. Novo poglavlje priče o jedinstvenom modelu Prius, s novim referencama u pogledu tehnologije i značajkama koje jamče učinkovitost i bezbrižnost, započet će u proljeće 2023. kad će na tržište stići nova, peta generacija modela Prius Plug-in.


toyota prius