Fernando Alonso se priprema za Dakar s TOYOTA GAZOO Racingom

TOYOTA ФИНАНС

Nakon uspješne sezone u sezoni 2018./19. u FIA Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti, Fernando Alonso i TOYOTA GAZOO Racing će ponovno udružiti snage u nadolazećim mjesecima u nizu testova s Toyotom Hilux, automobilom za kojeg se očekuje da će se natjecati u sljedećem Reliju Dakar.


Tijekom sljedećih pet mjeseci Fernando, koji nastoji nadograditi svoju i ovako zavidnu karijeru u motosportu povećavajući broj disciplina u kojima se natječe, će usko surađivati s TOYOTA GAZOO Racingom i njihovim Dakar Rally timom, podvrgavajući se intenzivnom programu treninga u Toyoti Hilux diljem Europe, Afrike i Srednjeg Istoka kako bi se bolje upoznao s izazovima dugotrajnih reli utrka.

Dvostruki pobjednik utrke 24 sata Le Mansa, aktualni prvak u FIA Svjetskom prvenstvu u utrkama izdržljivosti, dvostruki svjetski prvak u Formuli 1 i pobjednik 24 sata Daytone, će pomicati svoje granice kako bi razvio tehniku terenske vožnje potrebnu za osvajanje nekih od najtežih utrka u motosportu.







Fernando, kojem je sada 38 godina, će nastaviti testiranja u pustinjama južne Afrike od 20. do 23. kolovoza, nakon čega slijedi nastup izvan konkurencije na Harrismithu 400 za 2019. u Južnoj Africi, petoj utrci Južnoafričke cross country serije 13. i 14. rujna.

Toyotini automobili su već godinama favoriti na Reliju Dakar, pri čemu se privatne i tvorničke ekipe činile više od četvrtine svih sudionika u kategoriji automobila 2019. godine. Toyota Hilux, u rukama Nassera Al-Attiyaha, bivšek olimpijca iz Katara kao i legende dugotrajnih reli utrka, dala je TOYOTA GAZOO Racingu njenu prvu ukupnu pobjedu na Reliju Dakar ranije ove godine.

Izdanje 2020. će isto tako označavati novo poglavlje jer se Reli Dakar seli u Saudijsku Arabiju, po prvi put od početka ovog natjecanja 1978., a nakon uspješnog desetljeća u Latinskoj Americi.







Glyn Hall, Šef momčadi: „U ožujku ove godine smo u južnoj Africi dovršili uspješnu dvodnevnu procjenu s Fernandom u pobjedničkoj Toyoti Hilux s Relija Dakar, koja se pokazala vrlo vrijednim iskustvom i prilikom za učenje. Ne samo da je Fernando istinski uživao u ovom iskustvu, nego smo vidjeli kako se prilagođavao i bivao sve bolji svaki put kada bi sjeo za upravljač. Bilo je očito da je Fernando došao na testiranje pripremljen i da je bio redi upiti sve što smo mu pokazali.

Dugotrajni reli je nešto novo za Fernanda, a ja sam siguran da on raspolaže vještinama i snagom duha da se uhvati u koštac s tim izazovom. Kao aktualni prvaci Dakara i s dugom poviješću u ovoj vrsti relija, uvjeren sam da možemo dobro surađivati s Fernandom kako bismo utvrdili njegovo povjerenje za ovakvu vrstu natjecanja tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.”







Fernando Alonso: „Doista sam uzbuđen oko nastavka moje pustolovine s TOYOTA GAZOO Racingom. Zajedno smo već postigli tako puno otkad sam prvi put vozio Toyotu u studenom 2017., dvjema uzastopnim pobjedama u Le Mansu, titulom svjetskog prvaka u utrkama izdržljivosti u poretku konstruktora, kao i onom vozačkom zajedno s momčadskim kolegama Sébastienom i Kazukijem.

Okusio sam vožnju relija u sličnim uvjetima ranije ove godine i osjećao sam se toliko dobro da sam htio da taj osjećaj potraje. Znao sam da će to biti potpuno drukčije iskustvo s puno prilika za učenje, ali Hilux je bio sjajan; vrlo brzo mi je ulio puno povjerenja pa sam krug za krugom postajao sve bolji. Doista se veselim nadolazećim mjesecima treninga, upoznavanju Hiluxa i suradnji s timom. Uvijek sam tvrdio da želim ići za novim izazovima u različitim disciplinama, a sada sam u odličnoj momčadi za takvo nešto.”